vineri, 7 decembrie 2012

Inceperea diversificarii

In primul rand, trebuie sa tinem minte si sa ne repetam constant in minte ca fiecare copil este unic, fiecare copil are personalitatea sa proprie si nu putem generaliza, crezand ca sfaturile noastre vor prinde bine oricarui copil, indiferent de gusturile si preferintele sale.
Asadar, vom raspunde catorva intrebari pe care si le pune fiecare mamica ce isi doreste pentru bebelusul ei ca experientele culinare pe care le va incerca de-a lungul vietii sa fie numai placute. Toate ne dorim sa ii ajutam si sa ii sustinem pe copiii nostri, incepand cu primele inghitituri, primii pasi pe care acestia ii fac si cu primele cerinte pe care acestia le pot avea.
sucurile de fructe
 
Cand incepe diversificarea?
Momentul difera de la un copil la altul. Primul criteriu este acela al alimentatiei curente: daca bebelusul primeste lapte de san, momentul diversificarii poate fi amanat pana in jurul varstei de 6 luni, in functie de dezvoltarea fizica a copilului si de sfaturile medicului pediatru care se ocupa de copil.
Daca bebelusul nu primeste lapte de san de la mama, indiferent de motiv, diversificarea poate incepe si mai devreme. La fel, ideal este sa stam de vorba cu pediatrul. In general, varsta de 4 luni este considerata potrivita pentru inceperea diversificarii.
Cum incepe diversificarea?
sucurile de fructe
Primele care se introduc in alimentatia bebelusilor sunt sucurile de fructe si legume proaspete. Morcovii, marul si portocalele sunt primele din care putem face sucuri pentru copii. In functie de recomandarile pediatrului, copiii care au tendinta de constipatie, ar trebui sa inceapa diversificarea cu sucul de portocale, in timp ce ceilalti, pot incepe cu marul sau cu morcovii.
Cum servim primele mese, altele decat cele de lapte, copiilor?
Indicatia medicilor din intreaga lume este ca orice alt aliment pe care il introducem in programul copilului sa fie servit cu lingurita. Mesele vor dura ceva mai mult, dar copilul va invata ca sucul nu inseamna lapte, ca este un gust nou, va avea timp sa il savureze si sa realizeze daca ii place sau nu.

Cu ce cantitate de suc incepem?
sucurile de fructe
Servirea oricarui alt aliment incepe cu o lingurita, maxim doua, in prima zi. Astfel, daca alegem sa incepem cu sucul de portocale, in prima zi putem servi o lingurita - doua; a doua zi, putem servi doua - trei lingurite; a treia zi, putem incerca - in functie si de reactia copilului, pentru ca e posibil sa nu ii placa un anumit gust - sase - sapte lingurite. In momentul in care am ajuns la o cantitate egala cu o treime din portia de lapte, este timpul sa introducem un nou gust. Servim intai gustul cel nou, sa zicem, sucul de morcov, o lingurita, maxim doua, in prima zi, apoi completam cu sucul de portocale. La fel procedam pana cand, impreuna, sucul de morcov si cel de portocale ajung la doua treimi din cantitatea de lapte pe care o serveste copilul la o masa. Acum putem introduce si marul, pe acelasi principiu.
Introducerea alimentelor se face treptat, pentru a observa eventuale alergii ce pot aparea de la un anumit fruct sau leguma. De asemenea, un alt element important este sa vedem ce alimente nu ii sunt copilului pe plac.
Cum preparam sucurile de legume si fructe?
Cea mai rapida, economica si la indemana solutie este achizitia unui storcator de legume si fructe. Se gaseste in comert, la magazinele specializate, cu preturi de la moderate, pana la foarte scumpe. Recomandarea noastra este sa alegeti un storcator cu cat mai putine piese detasabile, pentru ca acestea vor trebui spalate zilnic. Acestea sunt foarte bune pentru ca separa pulpa de suc, asa cum este bine la inceput.
sucuri de fructe
In cazul in care nu ne permitem un storcator de legume si fructe, putem stoarce citricele manual, iar legumele si fructele le putem rade pe o razatoare (de retinut, ar fi bine sa nu fie o razatoare metalica), dupa care stoarcem in mana, cu ajutorul unui tifon sau a unei batiste de bumbac (fara scame!!!) sucul.
Cand servim sucul?
Sucul se serveste proaspat, imediat dupa pregatire; legumele si fructele oxideaza rapid in contact cu aerul.
Cand inlocuim masa de lapte?
Masa de lapte care este prima ce trebuie inlocuita este masa din jurul orei 10 dimineata, In momentul in care cantitatea de suc egaleaza cantitatea de lapte de la o masa, copilul nu ar mai avea nevoie de lapte in completare. Acela este momentul in care am inlocuit o masa, complet, si putem trece la introducerea altor alimente in program, de regula, ingrosarea cu piure de fructe a sucului, si supa clara de radacinoase.

Mai multe informatii gasiti si pe pagina oficiala a blogului Mama si sotie.

Un comentariu: