marți, 4 decembrie 2012

Vine Mos Nicolae !

vine mos nicolae
Pe 6 Decembrie, traditia ortodoxa il serbeaza pe Sfantul Nicolae. Povestea acestuia spune ca el aduce daruri copiilor cuminti si nuieluse copiilor neastamparati. Nimeni nu stie cum arata acesta, pentru ca ii place sa ajute din umbra, si asta il face fericit. Se spune ca atunci cand a murit, toata averea sa a fost impartita, dupa propria-i dorinta, celor sarmani si in nevoie. Astfel, ziua care ii poarta numele este ziua in care se sarbatoreste generozitatea. Ar fi frumos ca fieacre dintre noi sa incerce, macar, sa puna un zambet pe buzele celor mai putin fericiti dintre noi.
Copii mai mari sau mai mici, fiecare dintre noi il asteapta pe Mos Nicolae in dimineata zilei de 6 Decembrie. De cu seara, ne pregatim ghetele si cizmele, le spalam, le dam cu crema, le lustruim si punem la fereastra morcovi, pentru ca ajutoarele Mosului sa-si potoleasca foamea. Se spune ca Mos Nicolae vine numai la cei care cred in el ! Copiii cuminti gasesc in ghetute cadouri, iar cei rai, nuieluse de la Mosul care nu se arata niciodata. Darurile pe care le imparte Mos Nicolae sunt fructe de sezon, dulciuri, jucarii, carti si creioane colorate.
vine mos nicolae

vine mos nicolae
Mos Nicolae are rol de protector al familiilor si indeplineste si rol educativ si moralizator, el premiind copiii sau pedepsindu-i, in functie de cum se comporta acestia de-a lungul timpului.Vine Mos Nicolae, deci, ingrijiti-va ghetutele !

Noaptea de 6 Decembrie este noaptea in care incepe iarna. Mos Nicolae este batran, cu barba alba si in aceasta noapte el isi scutura barba, adica trebuie sa ninga. Tot din ziua de Sfantul Nicolae incepe sa se mareasca ziua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu