joi, 28 aprilie 2016

Vopsitul oualelor cu ceapa

Imi amintesc cu drag copilaria in perioada sarbatorilor de Paste. Cozonacul, drobul si....vopsitul oualelor. Placerea mea era sa spag toate oualele pe care bunica mea le vopsea in diferite culori si folosind diferite tehnici. Imi placea sa stau langa ea cand le vopsea si inca imi amintesc o tehnica de-a ei pe care o utiliza in fiecare an. Vopsitul oualelor cu foi de ceapa. Oualele aratau superb. Ea mai folosea si frunze din gradina, lucru care le dadea un aspect spelndid. Oualele vopsite de ea deveneau jucariile mele in acea perioada. Pe langa aspectul frumos pe care le capatau oualele, bunica mereu imi spunea ca este si cea mai sanatoasa modalitate. Nu ii placea sa foloseasca vopseluri din comert. Mereu ma invata ca trebuie sa alegem modalitatea cea mai sanatoasa. Imi zicea ca acele vopseluri pline de chimicale nu sunt deloc recomandate si de ce sa le folosim cand avem alte modalitati care nu ne pun in pericol sanatatea? Inca mai tin minte cum facea asa ca va spun si voua.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

- 10 oua
- coji de ceapa rosie (de la 4 cepe mari)
- o lingura de otet
- sare
- frunzulite de decor

Mod de preparare:

  1. spalati si degresati ouale cu apa calduta, apoi stergeti-le cu un prosop curat
  2. puneti apa la fiert si adaugati sare si otet, dupa care adaugati cojile de ceapa
  3. pregatiti ouale: fixati frunzulita pentru decor pe o parte a oului, puneti oul intr-un ciorap si strangeti bine ciorapul in jurul oului asa incat sa nu permita frunzulitei sa se miste; legati bine ciorapul la capete
  4. introduceti ouale la fiert in oala, unul cate unul; dupa ce apa da in clocot, lasati-le la foc mic cel putin 10 minute
  5. opriti focul, scoateti ouale unul cate unul pe o farfurie intinsa si lasati-le sa se raceasca fara sa le stergeti.
  6. dupa ce s-au racit, scoateti ciorapul, aruncati frunza si ungeti-le cu putin ulei pentru luciu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu